Seminaarit

Vuosittain järjestetään monenlaisia mielenkiintoisia seminaareja niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tässä on tietoa niistä.

Fillari 2014 -messujen avajaispäivänä perjantaina 7.3.2014 klo 12.00 – 14.00 Helsingin Messukeskuksen Auditoriossa. Tervetuloa mukaan hyvä pyöräilyn ystävä ja edistäjä!  Luentomateriaalit on linkitetty alla olevaan aikatauluun.

Ohjelma 12.00 – 14.00:

11.30 – 12.00 Kahvittelut Auditorion aulassa, 2 krs.

12.00 VUODEN PYÖRÄILYKUNTA 2014 – JULKISTUS JA PALKITSEMINEN

12.10 LISÄÄ KAUPPAMATKOJA PYÖRÄILLEN – OVATKO PYÖRÄILIJÄT HYVIÄ ASIAKKAITA?

12.30 PYÖRÄVÄYLIEN TALVIHOIDON PARHAAT KÄYTÄNNÖT – SUOMI, RUOTSI, TANSKA

12.50 PYÖRÄILYASIAT KUNTOON TALOYHTIÖSSÄ

13.05 VAASA MATKALLA PYÖRÄILYKAUPUNKIEN ELIITTIIN

13.25 PYÖRÄILYN LISÄÄMINEN TUOTTAA MILJOONIEN EUROJEN HYÖDYT

13.45 POLKUPYÖRÄLLÄ HELSINGISTÄ ISTANBULIIN – METSÄMANSIKOITA JA KYYNELKAASUA

 • Matti Rämö, kirjailija ja toimittaja, YLE
Facebooktwittergoogle_plus

{ 0 comments }

Talven seminaareja

by admin on 26.2.2014 · 0 comments

Pykälät ja pyöräily -seminaari 25.2.2014

Suuri liikennettä koskeva lainsäädäntöuudistus on tekeillä. Se koskee myös pyöräilyä, ja nyt meillä on oivallinen mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Aihetta alustettiin tässä seminaarissa seuraavasti:

 • Tervetulosanat, kansanedustaja Oras Tynkkynen
 • Tieliikennelain uudistus – mitä luvassa pyöräilijöille, liikenneministeri Merja Kyllönen
 • Tilanne muissa Euroopan maissa, Kalle Vaismaa, Liikenteen tutkimuskeskus Verne
 • Nykyisen tieliikennelain ongelmat pyöräilijöille, Otso Kivekäs, Helsingin Polkupyöräilijät
 • Mitä laissa pitäisi sanoa kypärän käytöstä, Marjut Ollitervo, Helsingin Polkupyöräilijät
 • Keskustelu, vetäjänä Oras Tynkkynen

Varsin mielenkiintoista keskustelua saatiin aikaiseksi. Vaismaan, Kivekkään ja Ollitervon esitykset ovat tuttua taattua laatua, joten kannattaa katsella. Positiivinen yllätys oli myös liikenneministerin syvä perehtyneisyys pyöräilyn ongelmiin. Eniten jäi kummastuttamaan se, että kaikki muutosvoima liikennejärjestelmän kehittämiseen täytyy lähteä kansalaisjärjestöistä ja poliitikoista. Miksei liikennejärjestelmää voi kehittää insinööri- ja virkamiesvetoisesti? Meillä kuitenkin työskentelee tuhansia kaupunki- ja liikennesuunnittelun ammattilaisia, mutta miksi heillä on niin kovin suuri muutosvastarinta  liikenneolojen kehittämiseen, että liikenneministerinkin täytyy heitä oikein kädestä pitäen ohjeistaa?


Kuntien ilmastokampanjan tapaaminen 11.2.2014

Kuntien ilmastokampanjan tapaaminen järjestettiin 11.2.2014 Kuntatalolla. Tapaamisessa käsiteltiin liikenteen ja liikkumisen kysymyksiä ja kuultiin esityksiä mm. pyöräilyn edistämiseen, ekoenergiaan ja liikenteen sosiaalisiin innovaatioihin liittyen.
 
Kaksi luentoa käsittelee erityisesti pyöräilyoloja ja siksi linkitän ne suoraan tähän alkuun:
1. Toiminnanjohtaja Matti Hirvonen Pyöräilykuntien verkosto:
Pyöräilyn edistämisen toimenpiteet ja taloudelliset hyödyt
2. Liikennejärjestelmätoimiston päällikkö Matti Kivelä, Helsingin kaupunki:
 

 

Facebooktwittergoogle_plus

{ 0 comments }

Helsingissä järjestetyn jälkiseminaarin luentomateriaalit ja -videot:

Itse Wienin conferenssin luentomateriaalit löytyvät täältä.

vc_2013_logo_rgb

Facebooktwittergoogle_plus

{ 0 comments }

Tältä sivulta voit katsoa seminaarin Tampereelta suorana kello 12:00 alkaen, ja myös jälkikäteen. Tallenne on yhtenä noin 3 tunnin videona. Jakokelpoiset luentomateriaalit on linkitetty videokuvan alapuolella olevaan aikatauluun. Niiden avulla videoita voi seurata paremmin.


(Seminaaria katsoi iltapäivän aikana live-videona 35 henkilöä, yhtä aikaa paikalla oli enimmillään 12 katselijaa, keskimäärin 7-9)

PYÖRÄILYSEMINAARIN OHJELMA

12.00 Avaus – Mihin suuntaan Tampere polkee?
Pekka Salmi, apulaispormestari, Tampereen kaupunki

[Jatkuu…Lue koko teksti…]

Facebooktwittergoogle_plus

{ 1 comment }

Selvä kevään ja pyöräilykauden avaus on GoExpo -messutapahtuma Helsingin messukeskuksessa. Fillarimessut ovat osa tätä suurempaa vapaa-ajan messutapahtumaa, ja nyt se pidettiin 8-10..3 2013. Pyöräilynedistäjää kiinnosti erityisesti perjantaina alkajaisiksi järjestetty Suomi pyöräilee -tietoisku. Siihen oli koottu monenlaista ajankohtaista pyöräilyyn liittyvää asiaa. Ohjelmaesite ja aikataulu. Linkit luentomateriaaliin löytyvät tämän artikkelin lopusta.

kinneri

Vauhdikas kulkupeli.

 

Tampereesta vuoden 2013 pyöräilykaupunki

Tietoiskun alkajaisiksi julkistettiin vuoden pyöräilykaupunki, joka on tällä kertaa Tampere. Siellä on saatu viimeisen 10 vuoden aikana monenlaista aikaiseksi ja pyöräilijämäärät ovat selvästi lisääntyneet. Tärkeimpiä voiton perusteluita:

[Jatkuu…Lue koko teksti…]

Facebooktwittergoogle_plus

{ 0 comments }

epstori

Epäloogiset pyöräilyolot eivät ole koskaan turvallisia

Jyväskylässä pidettiin liikenneturvallisuuteen keskittyvä seminaari marraskuussa 2012. Siinä keskityttiin ensisijaisesti jalankulkuun, pyöräilyyn ja mopoiluun. Tämä teksti juuttui joulun alla puolivalmiina pinon pohjille, mutta julkaisen sen nyt vähän jälkikäteen. Tässä on kuitenkin ihan hyviä luentomateriaaleja tutkittavaksi. Tapahtuman virallinen sivu löytyy tästä osoitteesta.

Taajamien liikenneturvallisuus- miettimällä paremmaksi.

Päällimmäisenä mieleeni jäi Kari Alppivuoren aika kriittinen esitys jalankulun ja pyöräilyn vallitsevista suunnittelumenetelmistä. Esitys taisi olla tarkoituksellakin hiukan provosoiva, että kuulijat saadaan ravisteltua hereille. Turvallisuusasiantuntijan mielestä meillä käytetyissä  jalankulun ja pyöräilyn suunnittelumenetelmissä näytti olevan paljon ongelmakohtia. Hyvä, että muutamia keskeisiä ongelmia on vihdoin havaittu myös asiantuntijapiireissä,  ja täytyy toivoa, että tämän tyylisiä esityksiä, joissa kissa nostetaan rohkeasti pöydälle, näkyy myös tulevaisuudessa.

Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, itse olen mieltänyt tilanteen vuosikymmeniä siten, että meillä tehdään jalankulun ja pyöräilyn suhteen pelkästään näennäisturvallisuuteen perustuvaa turvallisuustyötä. Ei lainkaan oikeaa primääriä ja ennaltaehkäisevää turvallisuustyötä. Pyöräilyturvallisuus on tilastojen valossa parantunut, mutta pitää muistaa, että myös pyöräilijämäärät ovat romahtaneet viimeisen 30 vuoden aikana. Ja pyöräilyturvallisuuden paranemiseen vaikuttavat huomattavasti myös lukuisat muut tekniset ja yhteiskunnalliset tekijät liikenneinfran lisäksi. Parhaiten meillä on onnistuttu kypärän käytössä, mutta se jos mikä on juuri sitä pahasti jälkijättöistä turvallisuustyötä.

Suomelle on tyypillistä, että ainoastaan hienosäätämällä pyritään saamaan vallitsevia olosuhteita hiukan turvallisemmiksi. Mutta se ei juurikaan auta, jos on alun perin valittu koko liikennejärjestelmään väärä konsepti ja väärät suunnittelutavat, ja aivan onnettomat liikennesäännöt. Tämä näkemys iskee salaman tavoin silmille väistämättä, kun pyöräilee Keski-Euroopassa.

[Jatkuu…Lue koko teksti…]

Facebooktwittergoogle_plus

{ 0 comments }

PYÖRÄLLÄ PÄÄSTÄÄN

by admin on 12.1.2013 · 0 comments

museo

En minä, vaan kyse on Suomen käsityön museon uudesta näyttelystä. Museo sijaitsee Jyväskylässä ja olin kutsuvieraana näyttelyn avajaisissa. Otsikko on sopivan monimerkityksinen, kuten oli näyttelykin. Olen kolunnut matkoillani kohtuullisen paljon museoita ennenkin, ja nähnyt myös polkupyöriä. Tällä kertaa kokemus yllätti tosi positiivisesti. Näyttely on mielenkiintoinen sekoitus perinteistä vanhan tavaran museota ja käsintehtyjä uniikkeja fillareita – sadan vuoden ajalta. Toki esillä on myös muutamia liukuhihnalta tulleita klassikoita “merkkipaaluina”.

En paljasta kupletin juonta tämän enempää, tämä on näyttely, joka kannattaa ilman muuta käydä katsomassa, jos täällä päin liikkuu. Erityistä kiirettä ei ole, sillä näyttely on avoinna pitkälle toukokuuta. Museo löytyy Jyväskylästä käveykadun varrelta Kirkkopuiston puoleisesta päästä. Näyttelyn nettisivut ja tarkemmat tiedot löytyvät tästä: Suomen käsityön museo.

Museossa on myös toimintapäiviä seuraavasti:

 1. Ke 23.1.2013 klo 17.30 Sakari Holma: Nojapyörän rakentaminen
 2. Ke 13.3.2013 klo 17.30 Markku Lahtinen: Polkupyörän tarina
 3. To 14.2. klo 15-18 Ystävän päivänä: Satulan tuunaus
 4. La 18.5. Pyöräilyviikon perhepäivässä pyörän huoltoa ja polkupyörän vääntöä rautalangasta

[Jatkuu…Lue koko teksti…]

Facebooktwittergoogle_plus

{ 0 comments }

Baanaa Helsingistä

Baana on Helsingin ensimmäinen pyöräilyn nopea pääväylä.

Tältä sivulta voit katsoa seminaarin luennot jälkikäteen. Luennot lähetettiin suorana nettiin, ja tämä asettaa rajoituksia videoiden laadulle. Valitettavasti Helsingin kaupungin yleinen Wlan-verkko ei myöskään siirrä videostreamia, joten lähetys täytyi tehdä mokkulan kautta. Siitä syystä videon laatu on alussa varsin vaihtelevaa, mutta paranee selvästi päivän mittaan. Valitettavasti myös katkoksia tuli aluksi paljon ja jokaisen luennoitsijan esityksestä on pikku pätkiä pois, joten älä ihmettele paikoin hyppivää juonta:) Jokaisen luennon video on upotettu suoraan aikatauluun omalle kohdalleen, joten ne on helppo katsoa vaikka yksitellen. Näin sivusta tuli selkeä, mutta aika raskas hitaille tietokoneille. Luentomateriaalit löytyvät Motivan sivuilta tästä ,mikä helpottaa myös videoiden seuraamista.

OHJELMA
9.00 Aamukahvit ja –teet sekä ilmoittautuminen

Puheenjohtajana toiminnanjohtaja Matti Hirvonen, Pyöräilykuntien verkosto
9.30 Johdanto aamupäivän aiheisiin: Pyöräilyn edistäminen on poliittinen kysymys, toiminnanjohtaja Matti Hirvonen, Pyöräilykuntien verkosto

[Jatkuu…Lue koko teksti…]

Facebooktwittergoogle_plus

{ 0 comments }

ECOMM ja Velo-City jälkiseminaari Helsingin Laiturissa ke 24.10.2012 9-16.

Näistä kahdesta jäljempänä esiteltävästä viisaan liikkumisen kansainvälisestä konferenssista on mahdollisuus kuulla kooste paikalla olleiden kertomana Helsingissä 24.10.  Linkki kutsuun: Helsingin jälkiseminaari.

Tämän kesän Velo-city-konferenssi pidettiin Kanadassa Vancouverissa.

Velo-city Wienissä

Vuoden 2013 Velo-city konferenssi pidetään Wienissä.

Velo-city konferenssi on vuotuinen erityisesti pyöräilyä liikennejärjestelmänä (ja nykyaikaisia kaupunkirakenteita yleisemminkin) käsittelevä seminaari, jonka järjestää ECF (The European Cyclists’ Federation). Luentomateriaalit 2012 tapahtumasta löytyvät seuraavan linkin takaat: luentomateriaalit . Nyt syyspimeillä näitä on hyvä tutkiskella. Sivulla on Downloads-palkki, jonka alta esitykset löytyvät. Huomaa että ECF Presentations -linkin takaa aukeaa uusi sivu, josta löytyvät päiväkohtaiset luentomateriaalit.

Vuoden 2013 Velo-city tapahtuma järjestetään Itävallan Wienissä, joten ensi kesäksi kannataa jo varailla kalenterista aikaa ajalle 11 – 14.6. Nyt Velo-city konferenssi pidetään jälleen Euroopan puolella, joten silloin suurin joukoin Wieniin! Linkki tapahtuman sivulle.

ECOMM

ECOMM on vuotuinen liikkumisenohjauskonferenssi, joka pidettiin tänä vuonna Frankfurtissa ja ensi vuonna ECOMM 2013 pidetään 29-31 toukokuuta Gävlessä Ruotsissa, joten siihenkin on lyhyt matka osallistua. Viime kesän tapahtumasta dokumentteja löytyy tästä. Tämän konferenssin järjestää EPOMM (European Platform on Mobility Management), jonka kotisivulta löytyy myös paljon muita liikkumisen ohjaukseen liittyviä dokumentteja.

Facebooktwittergoogle_plus

{ 0 comments }

Seminaari löytyy nyt tallenteena neljässä pätkässä; aikajärjestys alhaalta ylöspäin. Myös luentomateriaali on linkitetty alla näkyvään luento-ohjelmaan, mikäli se on julkaistu. Kahdessa ylimmässä videossa tekniikka on kunnossa, ja niistä löytyy seminaarista valtaosa, eli 2 h 45 min. Valitettavasti yllättävien sähkönsyöttöongelmien vuoksi (sähköt pätkivät pistorasioissa) alimmasta jäi miltei kokonaan pois ensimmäinen luento (n. 10 min) ja toinen luento tuli heikommalla äänellä kameran omalla mikrofonilla, ennen kuin järjestelmä saatiin kaikilta osiltaan toimiviin seinäpistokkeisiin. Pahoittelut tekniikkahäiriöistä…

[Jatkuu…Lue koko teksti…]

Facebooktwittergoogle_plus

{ 0 comments }

ECOMM – tapahtuma on vuotuinen liikkumisenohjaukseen keskittynyt seminaari, joka on saanut alkunsa 1997. Mitä sitten on liikkumisen ohjaus? Mikäli termi on sinulle uusi, tässä termin selitys suoraan Motivan sivulta:

Kestävän liikkumisen edistämistä erilaisin kannustavin toimenpitein kutsutaan liikkumisen ohjaukseksi (Mobility Management). Tavoitteena on kestävän liikkumisen lisääntyminen. Tavoitteena on vähentää yksin omalla autolla ajamista ja lisätä kestävää liikkumista, siis ympäristön ja yhteiskunnan kannalta edullisia liikkumistapoja, kuten kävelyä, pyöräilyä, joukkoliikenteen käyttöä, autojen yhteiskäyttöä, kimppakyytejä ja taloudellista ajotapaa. Tavoitteena on, että yhä useampi valitsee kulkutavakseen muun kuin yksin omalla autolla ajamisen, koska muut vaihtoehdot ovat taloudellisia, terveellisiä, turvallisia, ympäristöystävällisiä ja helppoja.

ecomm2012

 

 
 

Liitän tähän lopuksi saamani kutsun kaikkien nähtäville, sillä tämäkin hyvä tapahtuma on meillä Suomessa aivan liian heikosti tunnettu:

Hei!

Vuoden 2012 ECOMM -tapahtuman lopullinen ohjelma on julkaistu ja ilmoittautuminen on avattu! ECOMM järjestetään tänä vuonna Frankfurtissa 12.-15.6.. Lisätietoa ohjelmasta, tapahtumasta ja ilmoittautumisesta sekä hotelleista www.ecomm2012.eu.  Frankfurtissa on mahdollisuus myös useisiin tutustumiskäynteihin ECOMMin yhteydessä, ks. suora linkki ohjelmaan: http://www.ecomm2012.eu/index.php?article_id=21&clang=1

Tänä vuonna ECOMMissa teemana ovat esimerkiksi sähköiset kulkuneuvot, kaupunkien uudet haasteet liikkumisen ohjauksen kannalta sekä eurooppalaiset viisaan liikkumisen projektit. Tilaisuus on loistava paikka verkostoitumiseen eurooppalaisten toimijoiden kanssa sekä uusien hyvien käytäntöjen oppimiseen. ECOMMissa on Suomesta puheenvuorot kahdesta aiheesta: Mette Granberg ja Riikka Aaltonen HSL:stä sekä Hannu Pesonen Straficasta esittelevät JULKI-hanketta ja Sonja Heikkinen Motivasta liikkumisen ohjauksen aluetyötä Suomessa.

Suomi on EPOMMin jäsen, joten ilmoittautuvat ovat oikeutetut alennettuun hintaan. Lisäksi ennen 24.4. ilmoittautuneet saavat lisäalennusta, ja esimerkiksi opiskelijoille on oma alennuskiintiönsä. Viimeinen ajankohta ilmoittautumiselle on 11.5..

Laittakaan myös meille Motivaan tietoa lähdöstänne https://www.webropolsurveys.com/S/B57C2C7BCF0ED2B5.par, voimme sitten kerätä teiltä kokemuksia tapahtumasta! ECOMMin sivuille on tulossa lisätietoa tapahtumasta.

Terveisin, Viisaan liikkumisen tiimi Motivassa

Facebooktwittergoogle_plus

{ 0 comments }

Suomi Pyöräilee -tietoisku

by admin on 26.2.2012 · 0 comments

suomi_pyorailee_pieni

Kevät on koittanut ja on jälleen Fillari-messujen aika, tai tarkemmin sanottuna GoExpon, koska messuilla on paljon muutakin kuin pyöräilyä. Messut avataan perjantaina ja heti aluksi järjestetään Suomi Pyöräilee -tietoisku.

Seminaari on nähtävissä jälkitäteen tässä (älä pelästy alun heikkoa ääntä, se korjaantuu muutaman minuutin jälkeen):

Seminaarin esitykset:

Tässä kutsu seminaariin:

Hyvä pyöräilyn ystävä ja edistäjä,

Tervetuloa kuulemaan pyöräilymaailman ajankohtaisimmat uutiset, tutkimustulokset ja julkistukset Suomi Pyöräilee -tietoiskuun perjantaina2.3.2012 Helsingin Messukeskuksen Auditorioon. Ilmoitttautumiset vastaamalla tähän viestiin (Matti Hirvoselle) tai osoitteeseen info@poljin.fi viimeistään tiistaina 28.2. mennessä.

SUOMI PYÖRÄILEE -TIETOISKU 2012

11.30 – 12.00                      Kahvittelut Auditorion aulassa, 2 krs.

Ohjelma 12.00 – 14.00

[Jatkuu…Lue koko teksti…]

Facebooktwittergoogle_plus

{ 0 comments }

Euroopan pyöräilynedistämisen ehdoton vuotuinen huipputapahtuma Velo-City -konferenssi on astumassa maailmanlaajuiseksi huipputapahtumaksi – tosin sitähän se on sisällöltään ja osallistujien puolesta ollut jo pitkään, mutta nyt seminaari järjsetetään ensi kertaa Euroopan ulkopuolella Vancouverissa. Tänne kannattaa jälleen osallistua kaikkien, joita pyöräilynedistäminen ja ihmisystävälliset kaupunkiratkaisut kiinnostavat. Seuraavasta linkistä voit tutustua seminaariin ja myös ilmoittautua:

http://www.velo-city2012.com/

 

 

Facebooktwittergoogle_plus

{ 0 comments }

Tämä seminaari pidettiin syksyllä 2011 Helsingissä ja materiaalit löytyvät tältä sivulta:

Velo-City Sevilla

Facebooktwittergoogle_plus

{ 0 comments }

Syksyllä 2011 pidettiin Helsingissä Jalka rattaalla -seminaari, josta materiaalit ja flyeri seuraavana:

Miten pyöräily ja kävely liittyvät vetovoimaiseen kaupunkitilaan? Millä keinoin pyöräilyä ja kävelyä on onnistuttu edistämään Euroopan kaupungeissa? Muun muassa näihin kysymyksiin saadaan vastauksia Jalka rattaalla – Pyöräilyn ja kävelyn Eurooppa -seminaarissa 16.9.2011 kello 12–16 Helsingin kaupungintalon juhlasalissa, Pohjoisesplanadi 11–13. Seminaari on osa kansainvälisen Liikkujan viikon ohjelmaa.

Jalka rattaalla -seminaari

[Jatkuu…Lue koko teksti…]

Facebooktwittergoogle_plus

{ 0 comments }