Vaikuttajien pyöräily 2019 Jyväskylässä

Ajoratamaalauksia hollantilaisittain

Jyväskylässä järjestettiin tänä vuonna pyöräilyviikolla normaalia laajempi ja monipuolisempi pyöräliikenneseminaari. Paikalle oli saatu luennoimaan pyöräliikenteen asiantuntijoita aina Helsingistä Ouluun, ja toki Jyväskylästäkin. Paljon asiaa mm. Helsingin, Oulun ja Jyväskylän viimeaikaisista ja tulevista pyöräväylähankkeista sekä pyöräliikenteen tilanteesta valtakunnallisesti.

Striimaus tapahtumasta löytyy tästä.
Luentomateriaalit löytyvät tästä osoitteesta (ylimmäisenä listassa). 

Luento-osuuden ohjelma:

KYLLÄ PYÖRILLE -SEMINAARI klo 12.30–16, kaupunginkirjaston Wolmarinsali, Vapaudenkatu 39–41, Jyväskylä

12.30 Lounas (omakustanteinen) Semman ravintola Novellissa
13.00 Avaus, puheenjohtaja Ahti Ruoppila, Jyväskylän kaupunkirakennelautakunta
13.05 Pyöräilyn olosuhteet Suomen kunnissa, ohjelmakoordinaattori Tanja Onatsu, Kunnossa kaiken ikää
13.35 Onko koulumatkan pyöräileminen turvallinen liikuntamuoto?, tutkija Jouni Kallio, LIKES
13.55 Pyöräilyn edistäminen Oulussa, liikenneinsinööri Harri Vaarala, Oulun kaupunki
14.25 Pyöräilyn edistäminen Helsingissä, pyöräliikenteen suunnittelun liikenneinsinööri Ilari Heiska, Helsingin kaupunki
14.55 Jyväskylän kaupunkipyöräjärjestelmä, fiksun liikkumisen koordinaattori Kati Kankainen, Jyväskylän kaupunki
15.15 Voionmaankadun ja Yliopistonkadun pyöräteiden 1-suuntaistaminen, liikenteenohjausinsinööri Heikki Vikki, Jyväskylän kaupunki
15.40 Jyväskylän pyöräparkkien ongelmakohdat ja hyvät ratkaisut, liikenneryhmän vetäjä Annimaria Valli, JYPS

(lisää…)

Suomi pyöräilee -tietoisku 7.3.2014

Fillari 2014 -messujen avajaispäivänä perjantaina 7.3.2014 klo 12.00 – 14.00 Helsingin Messukeskuksen Auditoriossa. Tervetuloa mukaan hyvä pyöräilyn ystävä ja edistäjä!  Luentomateriaalit on linkitetty alla olevaan aikatauluun. Ohjelma 12.00 – 14.00: 11.30 – 12.00 Kahvittelut Auditorion aulassa, 2 krs. 12.00 VUODEN PYÖRÄILYKUNTA 2014 – JULKISTUS JA PALKITSEMINEN Anu Näätänen, katsaus Joensuun pyöräilyoloihin 12.10 LISÄÄ KAUPPAMATKOJA PYÖRÄILLEN – OVATKO PYÖRÄILIJÄT HYVIÄ ASIAKKAITA? Liikkumisen ohjaus kaupan alalla -selvityksen tuloksia Sara Lukkarinen, liikkumisen ohjauksen asiantuntija, Motiva Oy 12.30 PYÖRÄVÄYLIEN TALVIHOIDON PARHAAT KÄYTÄNNÖT – SUOMI, RUOTSI, TANSKA Kalle Vaismaa, projektipäällikkö, Liikenteen tutkimuskeskus Verne 12.50 PYÖRÄILYASIAT KUNTOON TALOYHTIÖSSÄ Pyöräilyjärjestöjen uusi ohje hyötykäyttöön Antti Poikola, pyöräliikennevastaava, Jyväskylän Pyöräilyseura ry 13.05 VAASA MATKALLA PYÖRÄILYKAUPUNKIEN ELIITTIIN Pyöräilyn uuden kehittämissuunnitelman parhaita paloja Siri Gröndahl, liikenneinsinööri, Vaasan kaupunki 13.25 PYÖRÄILYN LISÄÄMINEN TUOTTAA MILJOONIEN EUROJEN HYÖDYT Pyöräilyn taloudellinen arvo on laskettu seitsemässä Suomen kaupungissa Matti Hirvonen, toiminnanjohtaja, Pyöräilykuntien verkosto ry 13.45 POLKUPYÖRÄLLÄ HELSINGISTÄ ISTANBULIIN – METSÄMANSIKOITA JA KYYNELKAASUA Matti Rämö, kirjailija ja toimittaja, YLE

Talven seminaareja

Pykälät ja pyöräily -seminaari 25.2.2014 Suuri liikennettä koskeva lainsäädäntöuudistus on tekeillä. Se koskee myös pyöräilyä, ja nyt meillä on oivallinen mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Aihetta alustettiin tässä seminaarissa seuraavasti: Tervetulosanat, kansanedustaja Oras Tynkkynen Tieliikennelain uudistus – mitä luvassa pyöräilijöille, liikenneministeri Merja Kyllönen Tilanne muissa Euroopan maissa, Kalle Vaismaa, Liikenteen tutkimuskeskus Verne Nykyisen tieliikennelain ongelmat pyöräilijöille, Otso Kivekäs, Helsingin Polkupyöräilijät Mitä laissa pitäisi sanoa kypärän käytöstä, Marjut Ollitervo, Helsingin Polkupyöräilijät Keskustelu, vetäjänä Oras Tynkkynen Varsin mielenkiintoista keskustelua saatiin aikaiseksi. Vaismaan, Kivekkään ja Ollitervon esitykset ovat tuttua taattua laatua, joten kannattaa katsella. Positiivinen yllätys oli myös liikenneministerin syvä perehtyneisyys pyöräilyn ongelmiin. Eniten jäi kummastuttamaan se, että kaikki muutosvoima liikennejärjestelmän kehittämiseen täytyy lähteä kansalaisjärjestöistä ja poliitikoista. Miksei liikennejärjestelmää voi kehittää insinööri- ja virkamiesvetoisesti? Meillä kuitenkin työskentelee tuhansia kaupunki- ja liikennesuunnittelun ammattilaisia, mutta miksi heillä on niin kovin suuri muutosvastarinta  liikenneolojen kehittämiseen, että liikenneministerinkin täytyy heitä oikein kädestä pitäen ohjeistaa? Kuntien ilmastokampanjan tapaaminen 11.2.2014 Kuntien ilmastokampanjan tapaaminen järjestettiin 11.2.2014 Kuntatalolla. Tapaamisessa käsiteltiin liikenteen ja liikkumisen kysymyksiä ja kuultiin esityksiä mm. pyöräilyn edistämiseen, ekoenergiaan ja liikenteen sosiaalisiin…

16.9.2013 järjestetyn Velo-city -jälkiseminaarin luentovideot

Helsingissä järjestetyn jälkiseminaarin luentomateriaalit ja -videot: Merita Soini: Kuinka intohimo sytytetään - onnistunut ja innostava pyöräilykampanjointi Luentovideo Liisamaria Kinnunen: Työmatkapyöräilyn todelliset hyvinvointivaikutukset Luentovideo Kari Hillo: Seuranta ja arviointi osana pyöräilyn edistämisohjelmia Luentovideo Riikka Kallio: Münhenin menestyksekkään pyöräilyohjelman tuloksia Luentovideo Markku Lahtien: Pikapyörätiet Luentovideo Riikka Kallio: Varjoja paratiisissa - Hollannin ja Tanskan 10 suunnitteluvirhettä ja kuinka ne vältetään Luentovideo Arto Huovila: Mitä saa 133 miljoonalla eurolla Luentovideo Matti Hirvonen: Sähköavusteiset polkupyörät julkisen liikenteen elvyttäjänä maaseudulla Luentovideo Arto Huovila: Pyöräilijät ja jalankulkijat - ystäviä vai vihollisia Luentovideo Itse Wienin conferenssin luentomateriaalit löytyvät täältä.

Pyöräilykuntien verkoston vuosikokous ja -seminaari Tampereella keskiviikkona 24.4.2013

Tältä sivulta voit katsoa seminaarin Tampereelta suorana kello 12:00 alkaen, ja myös jälkikäteen. Tallenne on yhtenä noin 3 tunnin videona. Jakokelpoiset luentomateriaalit on linkitetty videokuvan alapuolella olevaan aikatauluun. Niiden avulla videoita voi seurata paremmin.

Valitettavasti tämä tallenne on jo poistunut videopalvelusta!

(Seminaaria katsoi iltapäivän aikana live-videona 35 henkilöä, yhtä aikaa paikalla oli enimmillään 12 katselijaa, keskimäärin 7-9)

PYÖRÄILYSEMINAARIN OHJELMA

12.00 Avaus – Mihin suuntaan Tampere polkee?
Pekka Salmi, apulaispormestari, Tampereen kaupunki

(lisää…)

Fillarimessut ja Suomi pyöräilee -tietoisku 2013

Selvä kevään ja pyöräilykauden avaus on GoExpo -messutapahtuma Helsingin messukeskuksessa. Fillarimessut ovat osa tätä suurempaa vapaa-ajan messutapahtumaa, ja nyt se pidettiin 8-10..3 2013. Pyöräilynedistäjää kiinnosti erityisesti perjantaina alkajaisiksi järjestetty Suomi pyöräilee -tietoisku. Siihen oli koottu monenlaista ajankohtaista pyöräilyyn liittyvää asiaa. Ohjelmaesite ja aikataulu. Linkit luentomateriaaliin löytyvät tämän artikkelin lopusta.

kinneri
Vauhdikas kulkupeli.

 

Tampereesta vuoden 2013 pyöräilykaupunki

Tietoiskun alkajaisiksi julkistettiin vuoden pyöräilykaupunki, joka on tällä kertaa Tampere. Siellä on saatu viimeisen 10 vuoden aikana monenlaista aikaiseksi ja pyöräilijämäärät ovat selvästi lisääntyneet. Tärkeimpiä voiton perusteluita:

(lisää…)

Turvallisemmin liikenteessä -tilaisuus Jyväskylässä 13.11.2012

epstori
Epäloogiset pyöräilyolot eivät ole koskaan turvallisia

Jyväskylässä pidettiin liikenneturvallisuuteen keskittyvä seminaari marraskuussa 2012. Siinä keskityttiin ensisijaisesti jalankulkuun, pyöräilyyn ja mopoiluun. Tämä teksti juuttui joulun alla puolivalmiina pinon pohjille, mutta julkaisen sen nyt vähän jälkikäteen. Tässä on kuitenkin ihan hyviä luentomateriaaleja tutkittavaksi. Tapahtuman virallinen sivu löytyy tästä osoitteesta.

Taajamien liikenneturvallisuus- miettimällä paremmaksi.

Päällimmäisenä mieleeni jäi Kari Alppivuoren aika kriittinen esitys jalankulun ja pyöräilyn vallitsevista suunnittelumenetelmistä. Esitys taisi olla tarkoituksellakin hiukan provosoiva, että kuulijat saadaan ravisteltua hereille. Turvallisuusasiantuntijan mielestä meillä käytetyissä  jalankulun ja pyöräilyn suunnittelumenetelmissä näytti olevan paljon ongelmakohtia. Hyvä, että muutamia keskeisiä ongelmia on vihdoin havaittu myös asiantuntijapiireissä,  ja täytyy toivoa, että tämän tyylisiä esityksiä, joissa kissa nostetaan rohkeasti pöydälle, näkyy myös tulevaisuudessa.

Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, itse olen mieltänyt tilanteen vuosikymmeniä siten, että meillä tehdään jalankulun ja pyöräilyn suhteen pelkästään näennäisturvallisuuteen perustuvaa turvallisuustyötä. Ei lainkaan oikeaa primääriä ja ennaltaehkäisevää turvallisuustyötä. Pyöräilyturvallisuus on tilastojen valossa parantunut, mutta pitää muistaa, että myös pyöräilijämäärät ovat romahtaneet viimeisen 30 vuoden aikana. Ja pyöräilyturvallisuuden paranemiseen vaikuttavat huomattavasti myös lukuisat muut tekniset ja yhteiskunnalliset tekijät liikenneinfran lisäksi. Parhaiten meillä on onnistuttu kypärän käytössä, mutta se jos mikä on juuri sitä pahasti jälkijättöistä turvallisuustyötä.

Suomelle on tyypillistä, että ainoastaan hienosäätämällä pyritään saamaan vallitsevia olosuhteita hiukan turvallisemmiksi. Mutta se ei juurikaan auta, jos on alun perin valittu koko liikennejärjestelmään väärä konsepti ja väärät suunnittelutavat, ja aivan onnettomat liikennesäännöt. Tämä näkemys iskee salaman tavoin silmille väistämättä, kun pyöräilee Keski-Euroopassa.

(lisää…)

PYÖRÄLLÄ PÄÄSTÄÄN

museo

En minä, vaan kyse on Suomen käsityön museon uudesta näyttelystä. Museo sijaitsee Jyväskylässä ja olin kutsuvieraana näyttelyn avajaisissa. Otsikko on sopivan monimerkityksinen, kuten oli näyttelykin. Olen kolunnut matkoillani kohtuullisen paljon museoita ennenkin, ja nähnyt myös polkupyöriä. Tällä kertaa kokemus yllätti tosi positiivisesti. Näyttely on mielenkiintoinen sekoitus perinteistä vanhan tavaran museota ja käsintehtyjä uniikkeja fillareita – sadan vuoden ajalta. Toki esillä on myös muutamia liukuhihnalta tulleita klassikoita ”merkkipaaluina”.

En paljasta kupletin juonta tämän enempää, tämä on näyttely, joka kannattaa ilman muuta käydä katsomassa, jos täällä päin liikkuu. Erityistä kiirettä ei ole, sillä näyttely on avoinna pitkälle toukokuuta. Museo löytyy Jyväskylästä käveykadun varrelta Kirkkopuiston puoleisesta päästä. Näyttelyn nettisivut ja tarkemmat tiedot löytyvät tästä: Suomen käsityön museo.

Museossa on myös toimintapäiviä seuraavasti:

  1. Ke 23.1.2013 klo 17.30 Sakari Holma: Nojapyörän rakentaminen
  2. Ke 13.3.2013 klo 17.30 Markku Lahtinen: Polkupyörän tarina
  3. To 14.2. klo 15-18 Ystävän päivänä: Satulan tuunaus
  4. La 18.5. Pyöräilyviikon perhepäivässä pyörän huoltoa ja polkupyörän vääntöä rautalangasta

(lisää…)