Suomi Pyöräilee -tietoisku

suomi_pyorailee_pieni

Kevät on koittanut ja on jälleen Fillari-messujen aika, tai tarkemmin sanottuna GoExpon, koska messuilla on paljon muutakin kuin pyöräilyä. Messut avataan perjantaina ja heti aluksi järjestetään Suomi Pyöräilee -tietoisku.

Seminaarin esitykset:

Tässä kutsu seminaariin:

Hyvä pyöräilyn ystävä ja edistäjä,

Tervetuloa kuulemaan pyöräilymaailman ajankohtaisimmat uutiset, tutkimustulokset ja julkistukset Suomi Pyöräilee -tietoiskuun perjantaina2.3.2012 Helsingin Messukeskuksen Auditorioon. Ilmoitttautumiset vastaamalla tähän viestiin (Matti Hirvoselle) tai osoitteeseen [email protected] viimeistään tiistaina 28.2. mennessä.

SUOMI PYÖRÄILEE -TIETOISKU 2012

11.30 – 12.00                      Kahvittelut Auditorion aulassa, 2 krs.

Ohjelma 12.00 – 14.00

(lisää…)

Pyöräretkeilyn SM-kilpailut Keuruulla 14.-15.7.2012

Erittäin mukavaa nähdä uudenlaista pyöräilytoimintaa Keski-Suomessa. Laitan tähän kutsun ja kaikki tiedot, mitä minulla tällä hetkellä on kyseisestä tapahtumasta.

Tervetuloa Pyöräretki 2012 – pyöräretkeilyn SM-kilpailut –tapahtumaan Keuruulle 14.-15.7.2012

Polje itsesi uuteen ulkoilmatapahtumaan Keurusselän seudun kauniisiin ja monipuolisiin pyöräilymaisemiin. Pyöräretkellä sinulla on reilun vuorokauden aikana mahdollisuus pyöräillä kuntosi mukaan 40-240 kilometriä erilaisten käyntikohteiden kautta. Käyntikohteissa voit tehdä pyöräretkeilyyn ja alueeseen liittyviä tehtäviä. Yö kuluu leppoisasti leirintäalueella teltassa nukkuen. Tapahtumaan voit osallistua yksin tai porukalla pyöräillen. Haasta mukaan kaverisi tai tulkaa vaikka koko perheen voimin.

Nettisivuilta tarkempaa tietoa: www.pyöräretki.fi.
Esite tapahtumasta löytyy tästä: esite

(lisää…)

Pyöräily-ystävällisyyskartoitus Oulun kaupungista

Miksi Oulu on Suomen paras pyöräilykaupunki? Mitä siellä on tehty eri lailla? Kahden aiemmin tekemäni pyöräily-ystävällisyyskartoituksen (Wien ja Sevilla) jälkeen oli aika laatia vastaava selvitys Suomen suosituimmasta pyöräilykaupungista, jossa pyöräilyn kulkutapaosuus on lähes kaksinkertainen (22 %) muihin Suomen kaupunkeihin verrattuna. Ilmeisesti siellä on siis osattu tehdä jotain oikein.

oulu_kavelykatu
Oulun keskustaa

Raporttia kannattaa verrata Sevillan ja Wienin vastaaviin, vaikka kaupungit ovat huomattavasti Oulua suurempia. Mitkään näistä kaupungeista eivät ole varsinaisia pyöräilykaupunkeja, mutta ovat kuitenkin yrittäneet pysyä kehityksen mukana, kukin hyvin eri tavalla.

(lisää…)

Katusuunnitelmaehdotus Jyväskylän Kauppakadulle

Tiina Niemi on ansiokkaasti esitellyt opinnäytetyössään Shared Space -kadun toimintaa esimerkein, ja lopuksi mallia on sovelluttu Kauppakadulle Jyväskylään. Vaikka Jyväskylä ei kaupunkina kiinnostaisikaan, suosittelen lukemaan ainakin tuon alkuosuuden opinnäytetyöstä. Siinä ravistellaan tehokkaasti pinttyneitä suunnittelutapoja ja käsityksiä liikenneturvallisuudesta. Itse ainakin voin hyvin pitkälle allekirjoittaa nämä näkemykset, jotka olen oppinut kantapään kautta vuosien mittaan lukuisia vastaavia kaupunkikeskustoja Keski-Euroopassa pyöräillen tutkineena.

Opinnäytetyö löytyy tästä linkistä:

800px-new_road_brighton_-_shared_space
Brighton, shared space -katu (kuva: Wikimedia Commons)

Itse Kauppakadun suunnitelmasta ihmettelen eniten tuota alueen rajausta? Miksi ehdotettu Shared Space -katu loppuu Vaasankatuun? Miksi hankalin kohta kampusalueen ja keskustan yhdistämisessä on jätetty korjaamatta? Eikö homman pitäisi ehdottomasti mennä niin, että tällä Shared Space -kadulla yhdistetään kampus yliopiston päärakennukselta keskustaan asti turvalliseksi ja helpoksi pyöräillä? Eivätkö opiskelijat vieläkään ansaitse parempaa? Nykyisellään tuo kampusalueen ja Vaasankadun välinen alue ja risteys on hyvin sekava ja jäsentymätön, vaikka siinä pätkä pyöräkaistaa onkin. Tällä alueella on kymmeniä eri tyylejä ja tapoja pyöräillä ja tulkita liikennesääntöjä. Ja käyteännössä vain polkupyöräpoliisit osaavat ajaa siinä liikennesääntöjen mukaan joka suuntaan. Tällaisella ehdotetulla toteutuksella tämä kampusväylä jää edelleen pahasti torsoksi, yksijalkaiseksi merirosvoksi, eikä remontti oikein maksa vaivaa.

Shared Space -katu ei toki ole mikään ainut autuaaksi tekevä ratkaisu, mutta ehdotettuun paikkaan kävelykadun jatkeeksi se periaatteessa sopisi ja näinhän sitä yleensä käytetään, laajentamaan kävelykeskustaa. Mutta sopiiko se tälle esitetylle välille, onkin sitten jo kokonaan toinen juttu, ainakin jos väylä kulkee kampukselle asti, kuten sen ehdottomasti kuuluisi mennä. Mikäli tehdään iso remontti ja koko katutila avataan ja rakennetaan uusiksi, kaikki muutkin pyörätietyypit täytyy analysoida perusteellisesti. Kuinka toimisi yksisuuntainen jalankulusta ja autoilusta erotettu värillinen pyörätieratkaisu? Tai kunnolliset pyöräkaistat? Polkupyöräkatuakin voisi harkita, mutta valitettavasti läinsäädäntömme ei tunne sellaista.

(lisää…)

Lasten pyöräilyrata

lastentemppurata
Lasten pyöärilyrata Wienissä

Vilkkaiden pyöräilyreittien läheisyyteen voisi ideoida erilaisia lasten pyöräilyratoja, joilla ajotaito ja -varmuus lisääntyvät huomaamatta. Tällaiset eivät vie paljoa tilaa ja kustannuksetkin ovat kohtuulliset, mikäli ei kovin erikoista tavoitella.

Samaan yhteyteen voi rakentaa pyöräilijöiden taukopaikan ja ainakin WCn ja vesipisteen.

(lisää…)

Kankaan arkkitehtuurikilpailun voittaja

Perjantai 3.2.2012 oli pyöräilynedistäjille ikimuistoisen iloinen päivä Jyväskylässä. Tapahtui jotain sellaista, mitä ei ole tapahtunut kymmeniin vuosiin, ei ainakaan sitten vuoden 1980, jolloin eräänlainen pyöräilykriitikon urani alkoi. Tapahtui sellainen ihme, että sekä kaupunkiarkkitehdit, liikennesuunnittelijat että pyöräilynedistäjät olivat jostakin asiasta samoilla linjoilla. Tähän asti vuosikymmenten ajan sukset ovat olleet hyvin pahasti ristissä työmatkapyöräilijöiden ja ”virallisten tahojen” kesken.

Arkkitehtuurikilpailun voittajaksi päätyi suunnitelma, jonka myös Jyväskylän Pyöräilyseura valitsi suosikikseen 32 ehdotuksen joukosta. Kilpailun tarkoituksena oli suunnitella uusi autoriippumaton kaupunginosa lopettaneen paperitehtaan alueelle aivan kaupungin kupeeseen. Voittajatyö ei ollut mikään huikea pyöräilykaupungin prototyyppi, mutta se ei sulkenut pois sitä vaihtoehtoa, että jatkokehittämällä ja kunnollisella jalankulun- ja pyöräilyn liikennesuunnitelmalla siitä saisi toimivan autoriippumattoman kaupunginosan.

hjalmarinuni
Voittanut kilpailutyö

Kunnollisen liikennejärjestelmän tekeminen ei kuulu tällaiseen ideointivaiheen arkkitehtuurisuunnitelmaan, mutta ylivoimainen enemmistö ehdotuksista oli kuitenkin sen laatuisia, että niihin ei millään saisi kunnollista jalankulku- ja pyöräreitistöä ilman talojen rajua uudelleenmuotoilua ja -sijoittelua. Käytännössähän ne olivat pääosin puhtaita autokaupunginosia, joihin oli vain lisätty pari sataa metriä normaalia enemmän vanhanaikaisia yhdistettyjä kevytväyliä.

Myös osa muista palkituista ehdotuksista sisältyi JYPS:in valitsemiin ”Varsin hyvät” kategoriaan. Eri tahojen näkemykset alkavat siis pikku hiljaa lähentyä toisiaan. Tämä on siksi tärkeää, että Jyväskylän keskustaan ollaan myös rakentamassa/rakennettu varsin laaja jalankulku- ja pyöräilypainotteinen keskusta, johon pätevät aivan samat kriteerit kuin tähän Kankaan alueeseen. Kun autot siirretään sivummalle, on pakko tarjota tilalle jokin muu toimiva liikennejärjestelmä, siis käytännössä pyöräily, koska raitiovaunuja ja metroa ei ole.

(lisää…)

Tämä sivusto on juuri (23.1.2012) avattu

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Yleinen
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Hei! Tervetuloa uudelle pyöräilysivulle. Vuosien pohdinnan jälkeen sain tämän lopulta kasattua. Asiaa tulee myös vielä paljon lisää kevään mittaan. Tarkoitus on keskittää tälle sivustolle mahdollisimman paljon tietämystä pyöräilynedistämisestä, toimivista pyörätieratkaisuista ja hyvistä kaupunkirakenteista - ja kevennykseksi vähän seikkailuita pyöräretkiltä.